Brandkadetter knytter bånd til weekendtræf

I weekenden var 35 brandkadetter fra Kolding, Vejle og Odsherred samlet til to spændende dage med socialt samvær og øvelser i brand og redning. Weekenden var arrangeret af brandkadetenhederne selv på baggrund af spirende venskaber både blandt brandkadetter og instruktører på tværs af de tre hold.

Selv om der er et godt stykke vej fra Nykøbing på Vestsjælland til Trekantområdet i det sydjyske, er venskabsbåndene kun blevet tættere efter weekendens strabadser. Her var 35 brandkadetter fra Kolding, Vejle og Odsherred nemlig samlet til træf i Kolding.

Træffet var arrangeret af de tre brandkadetenheder selv. Under sommertræffet på Femø i 2017 blev kadetterne fra de tre hold rigtig gode venner, og det så instruktørerne som en oplagt mulighed for at lave aktiviteter på tværs af landet.

Det fortæller Ove Larsen, der er deltidsbrandmand i Vestsjællands Brandvæsen og tilknyttet som brandkadetinstruktør i Odsherred.

”Vores tanke med det her weekendtræf var at give brandkadetterne på de tre hold endnu bedre mulighed for at lære hinanden at kende. Samtidig var det også vigtigt for os, at der skulle være et godt fagligt program, som var med til at flytte brandkadetternes grænser og gøre dem endnu dygtigere.”

Nye udfordringer og fokus på samarbejde

Fredag aften mødtes de tre brandkadethold til aftensmad og efterfølgende socialt samvær. Kadetterne fandt hurtigt hinanden igen på tværs af holdene og hyggede med film og slik, fortæller Ove Larsen, der også nød gensynet med instruktørerne fra de andre hold.

Efter en god nats søvn var brandkadetterne helt klar til at finde ud af, hvad lørdagen ville bringe af spændende udfordringer. Kadetterne blev delt i fire hold og herefter kørt til henholdsvis Vamdrup og Gudsø. Her blev de kastet ud i forskellige øvelser, der involverede alt fra personeftersøgning til kemikalieuheld og frigørelse.

De forskellige øvelser var et hit hos Lasse Sejerø Harmsen, der er brandkadet i Odsherred:

”Det var superfedt at være på et stort øvelsesområde. Vi skulle blandt andet redde en person med båre i en bygning, hvor vi skulle uden om en masse rør, så det var en udfordring. Og så fik vi også lov til at klippe en bil op. Det har jeg aldrig prøvet før, så det var noget helt nyt og anderledes, end vi er vant til.”

Lasse Sejerø Harmsen er generelt meget engageret i brandmandslivet, og han har gennem det senest år været frivillig i Vig samtidig med, at han er brandkadet i Odsherred. Han deltog i sommertræf på Femø i sommeren 2017, og senest har han deltaget på Brandkadetter i Danmarks hjælpeinstruktøruddannelse. Der var derfor ingen tvivl om, at han også skulle med til weekendtræffet i Kolding, hvor han glædede sig til at være sammen med andre brandkadetter med samme interesse som ham.

Både interessen og samarbejdet blev boostet i løbet af weekenden. Brandkadetterne samarbejdede om øvelserne på tværs af de tre brandkadethold og blev således også trænet i at arbejde tæt sammen med nye mennesker.

”Meget af det arbejde, man laver som brandmand, handler jo om at have tillid til sine kolleger. Som vi plejer at sige; vi går altid to ind i en brand, og vi skal altid to ud igen. Det er helt afgørende, at kadetterne lærer, hvor vigtigt det er at samarbejde, og at man også skal kunne samarbejde med nogen, man måske ikke kender så godt,” siger Ove Larsen, der kun har roser tilovers for kadetterne, som klarede alle øvelserne rigtig godt og gik til opgaverne med krum hals.

Seje kadetter på natøvelse

Efter lørdagens øvelser i Vamdrup og Gudsø mødtes samtlige brandkadetter og instruktører igen på ungdomsskolen i Kolding og fik aftensmad. Ved 22-tiden fik kadetterne besked på at gå i seng – helt uvidende om, at de kun ville få ganske få timers søvn.

For klokken to om natten blev de alle vækket af brandalarmen. Instruktørerne havde arrangeret en større brandøvelse på øvelsesterrænet i Gudsø med en bilbrand i det fri og brand i et mindre hus.

Og natøvelsen med de opsatte brande var da også noget af det fedeste ved weekenden, hvis man spørger Tobias Winblad, der er brandkadet i Kolding:

”Det var sjovt at blive vækket af brandalarmen midt om natten. Det var også stressende, men man gør ligesom bare alle tingene pr. automatik, og i løbet af fem minutter stod vi klar ude ved brandbilerne. Og så skulle vi slukke forskellige brande, for eksempel en bilbrand og en oliebrand. Det var fedt.”

Men natøvelsen var også hård for mange af kadetterne, der var trætte og brugte efter lørdagens program. Men det til trods klarede de sig alle flot igennem, fortæller Ove Larsen.

”Jeg er meget imponeret over kadetterne. De gik til opgaverne med oprejst pande og stort gåpåmod. Det var simpelthen så dejligt at se – for der var ingen tvivl om, at mange af dem var trætte og udkørte. Og selv om nogen af dem nok havde lugtet lunten i forhold til natøvelsen, så tror jeg, det kom bag på mange af dem, hvor hårdt det var.”

Efter øvelsen blev alle belønnet med en ringridderpølse til natmad. Søndag morgen klokken 5.30 kunne kadetter og instruktører så gå i seng igen.

Weekendtræf kan blive en tilbagevendende begivenhed

Op ad formiddagen søndag stod kadetter og instruktører op til morgenmad og efterfølgende oprydning samt rengøring på ungdomsskolen i Kolding. Herefter tog de tre hold afsked med hinanden efter en weekend, hvor også nye venskaber blev dannet.

Nye brandkadetter havde nemlig også tilmeldt sig weekendtræffet. Laura Solberg blev uddannet brandkadet i Kolding i februar og har derfor kun været i ungdomsbrandkorpset et par måneder.

”Først havde jeg egentlig ikke rigtig lyst til at tage med, fordi jeg følte mig utryg ved at tage med, for jeg kendte jo ikke så mange. Men så snakkede vi om det i fællesskab i ungdomsbrandkorpset, og de andre fortalte, at det normalt var megahyggeligt og værd at tage med til. Og så meldte jeg mig til.”

Og hun fortryder bestemt ikke, at hun tog med:

”Det var så fedt at være med. Fællesskabet og at møde andre kadetter var sjovt, for vi havde altid noget at snakke om, fordi vi havde et fælles emne. Jeg skal helt sikkert med igen,” fortæller Laura Solberg.

Også instruktørerne betegner weekenden som en stor succes. Faktisk så stor, at der allerede nu arbejdes på at gøre weekendtræffet til en tilbagevendende begivenhed.

”Det har været nogle rigtig gode dage, og vi kan sagtens se for os, at weekendtræffet bliver en årligt tilbagevendende begivenhed, hvor vi mødes om både det faglige og sociale. Og det kunne jo være rigtig fedt, hvis det blev muligt at udvide antallet af hold, så der var endnu flere brandkadetter med fremover,” siger Ove Larsen.

 

Brandkadetter i Danmark er i perioden 2014-2018 støttet af TrygFonden og VELUX FONDEN.