Brandkadetter får 100.000 kroner af justitsministeriet

Mandag fik Brand & Redning Midtvest fornemt besøg af justitsminister Søren Pape Poulsen. Han kom for at overrække brandkadetter fra Ringkøbing-Skjern 100.000 kroner som støtte til det fortsatte arbejde med integration i beredskabet.

Med rank ryg og store smil tog brandkadetter, instruktører og beredskabsdirektør imod landets justitsminister, Søren Pape Poulsen, der mandag eftermiddag besøgte Brand & Redning Midtvest.

Ministeren havde meldt sin ankomst, fordi han personligt ønskede at overrække beredskabets brandkadetprojekt i Ringkøbing-Skjern Kommune en økonomisk håndsrækning på 100.000 kroner fra ministeriets kriminalpræventive pulje.

”Jeg ser projektet som en af de ting, vi skal have øjnene rigtig godt rettet mod, når vi skal til at kigge på, hvilke ting vi skal støtte rundt om i Danmark, der er med til at vise en god vej for unge mennesker,” sagde Søren Pape Poulsen under sin tale og overrakte beredskabsdirektør for Brand & Redning Midtvest, Kim Bjerg Wemmelund, et underskrevet brev med lovning på 100.000 kroner og en stor buket blomster.

Bredt samarbejde skaber resultater

I flere år har Ringkøbing-Skjern Kommune kørt brandkadetforløbet for danske børn. Men et stigende antal flygtningebørn i kommunen gav for to år siden projektleder Bent Nielsen ideen til at oprette en brandkadetuddannelse for flygtninge fra områdets modtagerklasser.

Den idé har vist sig at være en stor succes. Ikke mindst som følge af det brede samarbejde omkring brandkadetforløbet, som parterne har formået at skabe i kommunen. Både ungdomsskolen, folkeskolerne og beredskabet har en stor andel i, at projektet fungerer.

Det fortæller John Jensen, der er ungdomsskoleleder hos Ringkøbing-Skjern Ungdomsskole.

”En enkelt skole, ungdomsskole eller et beredskab kunne ikke løfte denne opgave alene. I ungdomsskolen er vi altid på jagt efter gode initiativer, som rammer ned i vores formålsbeskrivelse, og det gør det her projekt i den grad. Derfor har der ikke på noget tidspunkt været tvivl om, at vi gerne ville bidrage til projektet.”

I skrivende stund har 10 af de unge flygtninge fra Ringkøbing-Skjern Kommune, der har gennemført brandkadetuddannelsen, underskrevet kontrakt med det frivillige beredskab i Brand & Redning Midtvest og fungerer dermed som frivillige brandmænd.

”Det, vi laver, er med til at skubbe de her unge mennesker i den rigtige retning og får både etniske og ikke-etniske danskere til at forstå, at vi sagtens kan leve sammen på en fornuftig måde. Både som brandmænd og i andre situationer, hvor det ikke handler om at slukke brand. For selv om det er en rigtig dejlig gevinst for os, at en stor del af dem ønsker at fortsætte i beredskabet, så handler projektet jo lige så meget om at give de unge mennesker en god ballast til deres voksenliv,” siger Bent Nielsen, der er projektleder for brandkadetterne i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Pengene skal løse logistisk udfordring

Under ministerbesøget lavede brandkadetterne en mindre opvisning. Her demonstrerede de blandt andet, at de kan slukke brand og give livreddende førstehjælp.

Justitsminister Søren Pape Poulsen så til fra sidelinjen med stor interesse og masser af rosende ord til brandkadetterne.

”Jeg er meget imponeret over det, jeg har set i dag. For mig er det forebyggende arbejde en af grundstenene til at skabe et trygt samfund, og derfor betyder det også rigtig meget for mig at kunne anerkende brandkadetprojektet som en af de ting, der gør en positiv forskel. Når jeg taler med brandkadetterne, er det helt tydeligt, at de har fået utrolig meget ud af at være en del af beredskabet, og det gør mig glad at høre, at flere af dem har lyst til at gøre karriere inden for både politiet og brandvæsnet,” siger han.

De 100.000 kroner fra ministeriets kriminalpræventive pulje skal bruges til at købe en minibus, der primært kan fragte kadetterne fra brandstationen til deres bopæl, når de har haft undervisning.

”Vi har desværre nogle logistiske udfordringer, fordi den offentlige transport ikke er så god her i det vestjyske. Om eftermiddagen kan de fleste af brandkadetterne komme ud til brandstationen med bus, men om aftenen er det et problem at komme retur, og det er ikke alle kadetternes forældre, der har mulighed for at hente dem. Så det bliver rigtig godt at få sådan en bus,” siger Bent Nielsen.

Se hele ministerbesøget som livevideo på vores facebookside her.

 

Brandkadetter i Danmark er i perioden 2014-2018 støttet af TrygFonden og VELUX FONDEN.